Surt sa räven!

Efter att sagt alla fula ord, tvivlat på att jag såg vad jag såg, suttit och deppat, nästan varit på väg till soporna! Bestämde jag mig att bita i det sura äpplet och fortsätta!

Alla 52 kantblocken plus de fyra hörnen som jag sytt till mitt Dear Jane har blivit sydda i en för liten storlek. Räknar med att jag säkert har att göra i minst tre, fyra månader innan de är gjorda.

Men det är så kul att sy! I varje fall är det tålamodsprövande!

Vi hörs igen / Gunilla

Vad är det du gör?

Den frågan fick jag efter att jag lagt upp mitt 225 block. Därför kommer en bild på originaltäcket från 1863. Historien om detta täcke kommer vid ett annat tillfälle. Det är 169 block i storlek 4,5″ x 4,5″ (10 x 10 cm)  Plus 52 trianglar och fyra hörnblock. Men så här är det tänkt att mitt ska se ut. Även om färgerna inte stämmer exakt.

stickle

Block 225!

Det är två och ett halvt år sedan jag började sy Dear Jane blocken. Har inte sytt effektivt hela tiden utan det har gått i vågor. Men nu äntligen har jag gjort klart det sista!

Nu ska det sys mellanremsor! En halv inch färdig bredd ska det vara på dem. Jag kommer sy ihop blocken fem gånger fem tror jag för att få en lagom storlek att handkvilta.

Mycket jobb kvar men nu blir det ett helt nytt moment. Spännande!

225 Nu beskuren o förminskad

 

 

 

 

Mina Dear Jane.

Har fått frågan om hur det går med mina Dear Jane. Har jag slutat eftersom jag inte uppdaterat!

Men så är inte fallet. Jag syr och syr om än i maklig takt. Livets oförutsägbara händelser har kommit imellan men eftersom lapptäckssömnad är något som för mig är mycket avkopplande så kommer jag tillbaks till min sömnad.

13 block har jag fotat denna gång och även om man har svårt att se det utifrån fotona så har alla samma beiga bakrundsfärg.  Med tiden tänkte jag få till en bild där alla blocken ligger på rätt ställe. Men det får bli vid ett annat tillfälle.

Uppdaterat med både stort och smått.

Sommaren 2009 var vi på Island och besökte bland mycket annat en stor Lapptäcksaffär Virka. De hade ingen egen design men ett kit från Thimbleberry fick följa med hem. Den är kvadratisk och fick en baksida av flanell.

Sen så har jag fortsatt med mina små Dear Jane block. De är fortfarande lika roliga att sy.

12 Dear Jane block till!

 Inte pressade och inte kantskurna men sydda! Tolv block varav en kanttriangel.

Det är kul att sy men jag får nog lov att lugna mig lite. Har lite annat som måste bli klart till hösten och den kommer fortare än man anar.

Mina första block.

Här är nu mina första åtta block. En del är jag mycket nöjd med andra mindre men det är KUL att sy! Jag har inte renskurit blocken, det gör jag vartefter sidorna blir sydda. Dvs. när mellanremsorna är påsydda någon gång i framtiden. De är heller inte färdigpressade. Har kommit på att mitt strykjärn känns enormt för dessa små sömmar. Blir till att investera i ett ministrykjärn.

Mitt nya projekt!

Dear Jane är ett täcke som är välkänt bland många quiltare.

En kort beskrivning: År 1863 bestämde sig en kvinna vid namn Jane A. Stickle att göra en ”Sampler” quilt.169 block, 52 trianglar, 4 hörn delar och 5602 bitar senare… hade hon skapat en quilt, som fortfarande än idag lockar många att göra sin egen variant av qvilten.

Vill du läsa mer finns det här en sida om Dear Jane och om du Googlar på Dear Jane finns det massor med både text och bilder.

Jag har funderat på detta täcke länge. Det finns uppsytt i alla färgvarianter men jag har bestämt mig för att sy i nytryckta tyger som liknar originalet och med ljus bakgrund. Kommer alltså att likna orginalet. Jag kommer dessutom att börja med att sy för hand! Något som jag tidigare tyckt låtit som en helt galen variant. Paper piecing hade jag tänkt mig. Men ju mer jag läst om täcket blev jag sugen att prova att sy för hand. Läste vidare på nätet och upptäckte att flera använde ”Fryspapper”. Vilket lät som ett bra alternativ. Det är massor av småbitar som annars ska ritas upp.  Upp till Gittan i Quiltstugan där fanns pappret och hem och fortsätta. Efter lite prov kom jag på hur jag kunde skriva ut mönstret på pappret och sedan var det bara att stryka fast.

Hos Jytte i Danmark fann jag just de tyger jag ville ha, dessutom i lagom bitar och med möjlighet att få alla de olika tyger jag vill ha . Bakgrundstyget blir ett Kaufman Fusion Eggshell.

Jag har tänkt mig att det ska vara ett tvåårsprojekt! Tio block i månaden i snitt! Det blir säkert fler ibland men sen kommer perioder när jag vill sy annat eller rent av inte sy alls! 169 block i storlek 4,5″ x 4,5″ (10 x 10 cm) Det tar en stund att sy! Plus 52 trianglar m.m.

Hur det går får framtiden utvisa. Det viktigaste är att sy det gör jag för att det är kul, aldrig för att jag måste!

Återkommer med bilder på de första blocken.