Smitten!

Åsa, på Quilt Passion, startade en grupp på facebook (Smitten quilt, på svenska) där var och en i sin egen takt syr på Smitten quilt.
Ett handsömnadsprojekt, jag sydde english paperpiecing (över pappersmallar). Det var inte alls meningen men Pernilla pratade sig varm och plötsligt står jag bland mina tyger och samlar ihop färgerna jag vill ha. Den är gjord helt av scraps, även baksidan, förutom den röda kanten. Det tyget köpte jag hos  Gittan. Mycket nöjd blev jag.

Klicka på bilderna så blir de större.

Jag har väl inte sytt så mycket?

Har fått påpekat att jag är dålig att uppdatera. Men tänkte att jag har nog inte så mycket färdigt. Har påbörjat en del men det får vänta, tänkte jag. Men så började jag fundera lite mer och jag har ju gjort en del klart också. Mycket mer än jag trodde 🙂

Mitt nya projekt!

Dear Jane är ett täcke som är välkänt bland många quiltare.

En kort beskrivning: År 1863 bestämde sig en kvinna vid namn Jane A. Stickle att göra en ”Sampler” quilt.169 block, 52 trianglar, 4 hörn delar och 5602 bitar senare… hade hon skapat en quilt, som fortfarande än idag lockar många att göra sin egen variant av qvilten.

Vill du läsa mer finns det här en sida om Dear Jane och om du Googlar på Dear Jane finns det massor med både text och bilder.

Jag har funderat på detta täcke länge. Det finns uppsytt i alla färgvarianter men jag har bestämt mig för att sy i nytryckta tyger som liknar originalet och med ljus bakgrund. Kommer alltså att likna orginalet. Jag kommer dessutom att börja med att sy för hand! Något som jag tidigare tyckt låtit som en helt galen variant. Paper piecing hade jag tänkt mig. Men ju mer jag läst om täcket blev jag sugen att prova att sy för hand. Läste vidare på nätet och upptäckte att flera använde ”Fryspapper”. Vilket lät som ett bra alternativ. Det är massor av småbitar som annars ska ritas upp.  Upp till Gittan i Quiltstugan där fanns pappret och hem och fortsätta. Efter lite prov kom jag på hur jag kunde skriva ut mönstret på pappret och sedan var det bara att stryka fast.

Hos Jytte i Danmark fann jag just de tyger jag ville ha, dessutom i lagom bitar och med möjlighet att få alla de olika tyger jag vill ha . Bakgrundstyget blir ett Kaufman Fusion Eggshell.

Jag har tänkt mig att det ska vara ett tvåårsprojekt! Tio block i månaden i snitt! Det blir säkert fler ibland men sen kommer perioder när jag vill sy annat eller rent av inte sy alls! 169 block i storlek 4,5″ x 4,5″ (10 x 10 cm) Det tar en stund att sy! Plus 52 trianglar m.m.

Hur det går får framtiden utvisa. Det viktigaste är att sy det gör jag för att det är kul, aldrig för att jag måste!

Återkommer med bilder på de första blocken.

Äntligen!!!

Ja det finns bara ett ord! Äntligen är min Square in Square quilt klar. Så mycket jobb som jag lagt ner på den quilten. Jag hade inte alls tänkt mig in i vad jag gav mig in på när jag började en kurs hos Anki för att lära mig att hantera Sns- linjalen! Tolv olika block, en träff i månaden. Det första jag lärde mig var att här krävs precion! Visst det behövs alltid om det ska bli exakt men här är det små och många bitar en mm fel blir snabbt massor! Tunn tråd och skära noggrant var en bra början och ibland är det bra att vara envis. Jag skulle göra den här klar, det skulle inte bli något UFO!

Vart efter blocken blev klara så skulle de quiltas! För hand så klart, tänkte jag och satte igång. Jag quiltade varje block för sig och gjorde först klar alla ljusa bitar. Men sen jag pratat med några andra som höll på med samma täcke och tillsammans med dem enats om att några Quiltpoliser finns inte så tog jag hjälp av symaskinen och quiltade de mörka partierna på maskin. Fortsatte sen av bara farten och gjorde de resterande ljusa bitarna, som blev kvar när allt var hoppsytt, också på maskin. Ungefär hälften är alltså handquiltat och hälften på maskin.

Som mellanlägg har jag använt bomullsvadd. Mycket behaglig att arbeta med men kräver att man quiltar rätt tätt.

Men nu är den klar och jag tog en promenad till närmsta granntomten som är Norrby Hembygdsgård där jag tog lite olika kort.

     

1

Nya dukar.

Har fått ett ryck och gjort färdigt några toppar som legat länge. Tog ut dem för att ta kort och Isac kom direkt och tyckte att det var en bra idée att lägga ut filtar på gräsmattan åt honom.