Mitt nya projekt!

Dear Jane är ett täcke som är välkänt bland många quiltare.

En kort beskrivning: År 1863 bestämde sig en kvinna vid namn Jane A. Stickle att göra en ”Sampler” quilt.169 block, 52 trianglar, 4 hörn delar och 5602 bitar senare… hade hon skapat en quilt, som fortfarande än idag lockar många att göra sin egen variant av qvilten.

Vill du läsa mer finns det här en sida om Dear Jane och om du Googlar på Dear Jane finns det massor med både text och bilder.

Jag har funderat på detta täcke länge. Det finns uppsytt i alla färgvarianter men jag har bestämt mig för att sy i nytryckta tyger som liknar originalet och med ljus bakgrund. Kommer alltså att likna orginalet. Jag kommer dessutom att börja med att sy för hand! Något som jag tidigare tyckt låtit som en helt galen variant. Paper piecing hade jag tänkt mig. Men ju mer jag läst om täcket blev jag sugen att prova att sy för hand. Läste vidare på nätet och upptäckte att flera använde ”Fryspapper”. Vilket lät som ett bra alternativ. Det är massor av småbitar som annars ska ritas upp.  Upp till Gittan i Quiltstugan där fanns pappret och hem och fortsätta. Efter lite prov kom jag på hur jag kunde skriva ut mönstret på pappret och sedan var det bara att stryka fast.

Hos Jytte i Danmark fann jag just de tyger jag ville ha, dessutom i lagom bitar och med möjlighet att få alla de olika tyger jag vill ha . Bakgrundstyget blir ett Kaufman Fusion Eggshell.

Jag har tänkt mig att det ska vara ett tvåårsprojekt! Tio block i månaden i snitt! Det blir säkert fler ibland men sen kommer perioder när jag vill sy annat eller rent av inte sy alls! 169 block i storlek 4,5″ x 4,5″ (10 x 10 cm) Det tar en stund att sy! Plus 52 trianglar m.m.

Hur det går får framtiden utvisa. Det viktigaste är att sy det gör jag för att det är kul, aldrig för att jag måste!

Återkommer med bilder på de första blocken.

6 thoughts on “Mitt nya projekt!

 1. Jag blir så imponerad av personer som ger sig i kast med detta projekt! Det är ju så vackert! Själv lär jag nog inte få till det, lika bra att inse det 🙂 Ska bli roligt att följa ditt arbete. Ditt val av tyger tror jag blir väldigt bra!

 2. Hej!
  Vill bara önska dig LYCKA TILL med det fantastiska projekt du bestämt att göra.Ska bli trevligt att följa din framfart.
  Ha en fin sommar!
  Kram
  Lena i Kungsängen

 3. Det var inte ett litet projekt du tänker starta. Anita i Köpenhamn har sytt ett sådant och jag har sett det IRL, det är helt underbart. Ingrid i Anderslöv, som är med på listan, håller på att sy ett eller jag tror t.o.m att hon är klar med det. Hon ritar först och syr sedan hon blocken för hand. Lycka till!
  Kram Carmen

 4. Så spännande, lycka till! Jag har hunnit tre block på mitt (på två år) så det blir nog ett evighetsprojekt. Tur att man gillar sådana. Ska bli kul att följa dina framsteg!

 5. Hej!
  Detta är verkligen något att bita i, ska bli intressant att se resultaten eftersom, men framför allt när det börjar närma sig slutet. Ha en trevlig sommar så ses vi i höst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *